miercuri, 25 septembrie 2019

Beliș - Fântânele

Lacul Beliș - Fântânele este un lac artificial de acumulare din Munții Gilăului, județul Cluj.

   A fost amenajat în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald.

  Lacul se întinde pe o lungime de circa 27 km si are o suprafata totala de 900 ha, fiind situat la o altitudine de 990 m. .

  Acesta are o înălțime de 92 m, lățimea la bază este de 264 m, iar lungimea la coronament este de 410 m.

  Lacul Beliș-Fântânele este situat în vestul județului Cluj, în partea nordică a munților Apuseni, la confluența dintre munții Gilăului (est), munții Vlădeasa (vest) și Muntele Mare (sud).


     Pe malul lacului se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele stațiune climaterica de interes local. 

    Aceasta este foarte cautată de clujeni și turiști, atât datorită oportunităților de odihnă și relaxare, cât și datorită drumețiilor pe care le poți face in zonă. 


     Pârtia de schi sau posibilitatea practicării de sport nautic pe lac, cu bărci sau hidrobiciclete, sunt alte atracții apreciate de turiști.




        În perioada 1970-1974 locuitorii vechii comune Beliș au fost nevoiți să se strămute pe actualul amplasament al satului. Cătune, precum Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos, sunt acum de domeniul amintirii și doar în verile foarte secetoase, când nivelul apei lacului scade foarte mult, se pot vedea ruinele caselor abandonate de moți, cele mai celebre fiind ruinele fostei biserici din Giurcuța de Jos.

    Biserica din Lacul Belis-Fantanele

      Satul vechi, Giurcuța de Jos, cu vatra și mormintele stramoșilor au fost inundate de apele lacului de acumulare Fântânele.
     Vara cand nivelul apelor lacului scade se poate vedea ruinele satului, în special biserica.
      Deși înghițită de apele Someșului Cald în urmă cu aproape 40 de ani,  Biserica romano-catolică al vechiului sat Giurcuța de Jos continua să fie o prezență importantă și emblematică atât pentru săteni cât și pentru turiști.
      Biserica Urmanczy din lacul Beliș -Fântânele este singura din țară care se află în întregime pe fundul lacului. Aceasta poate fi văzută vara, în zilele secetoase când nivelul apei este foarte scăzut.         
     Data exactă a construirii bisericii nu se cunoaște, dar se aproximează că ar fi în jurul anilor 1737. Pe pereții acesteia se mai pot vedea picturile, deși biserica romano - catolică a fost înghițită de apele Somesului Cald în urmă cu mai bine de 40 de ani.













Cum ajungeți?

Dinspre Cluj avem trei variante:


DN 1 , Cluj Napoca – Gilau , aici se face stanga spre salba da lacuri de pe Somesul Cald si continuam prin localitatile Somesul Rece – Somesul Cald – Marisel – Belis. ( pentru partea nordica )

DN1/E60 , Cluj Napoca - Gilău - Căpușul Mare - aici se face stanga pe 108K, spre Dângău Mare -Râsca - se face stânga pe DN 1R spre Beliș - Lacul Fântânele.

DN 1 , Cluj Napoca – Huedin apoi stânga pe DN 1R sau "TransUrsoaia" - Sancraiu -Călata - Belis - Lacul  Fântânele .

Dinspre Oradea de pe DN 1 la Bologa se ia dreapta pe DJ 103 H , spre Sacuieu - Scrind Frasinet- Rachitele – Doda Pilii – Giurcuta de Sus ( pentru partea sudica).

DN 74, Alba Iulia - Zlatna - Abrud (DN 74A ) - Cîmpeni (DN 75) - Albac (DN 1R "TransUrsoaia" Albac-Huedin) se feace dreapta spre - Horea - Mătișești - Poiana Horea - Lacul Fântânele.

E79 Ștei , se fece stanga pe DN 75 spre Nucet - Arieșeni - Albac (DN 1R "TransUrsoaia" Albac-Huedin) se feace stânga spre - Horea - Mătișești - Poiana Horea - Lacul Fântânele

     Lacul cu două cozi, a devenit un punct de agrement apreciat de cei care stau în zonă, și nu numai.
  Scafandrii din străinătate vin pentru scufundări, pescarii vin pentru întreceri sau numai din proprie inițiativă, iar iubitorii drumețiilor trec pe aici, în drum spre Munții Bihor-Vlădeasa.

  Este o zonă superbă, lacul este imens, merită să îl vizitați, să mergeți cu barca, să pescuiți sau doar să vă plimbați, bucurandu-vă de liniștea naturii.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu