duminică, 29 septembrie 2019

Cheile Turzii

          
     Cheile Turzii  alcătuiesc o arie protejată  de interes național, aflată în județul Cluj, la o distanță de 6 km  vest de municipiul Turda, de-a lungul văii  Hășdate, au o lungime de 
3,5km  și o înălțime a pereților de până la 200 m.
     Cheile ocupă o suprafață de 324 ha și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate.

LOCALIZARE:  14 kilometri sud-vest de orasul Turda.

   Oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc.
   Conține peste 1.000 de specii de plante, animale, fluturi unele reprezentând elemente rare ca usturoiul sălbatic, 67 specii de pasari, pesti, batracieni, vulpea, nevastuica, jderul de piatra, mistreti, iepuri, acvile etc.


Cheile Turzii ascund şi locuri mai puţin cunoscute.
    Au fost identificate aproximativ 60 de firide şi peşteri dintre care doar câteva sunt puţin mai lungi (doar 8 depasesc 20 m lungime, cea mai mare atingand 120 m).  
   Cea mai mare fiind, Peștera „ Cetateaua Mare “ se afla langă podul nr.4, pe partea dreaptă a văii Hășdate, fiind atracția turistică principală dintre peșteri mai este cunoscuta și ca „Peștera lui Balica“.

    Este o zonă preferată de alpiniști datorită verticalității pereților și accesului relativ ușor cu echipamente.
    Adapostesc peste 350 de trasee de alpinism și escaladă, anual se țin diverse concursuri tematice.
   Grota lui Hill este unul dintre cele mai spectaculoase trasee de alpinism din Cheile Turzii și parcurge una dintre cele mai frumoase formațiuni ale acestor cheii. Aceasta poartă numele unui cioban care a murit aici.

   Pentru a vizita Cheile Turzii turiștii au de ales între zece trasee, cu niveluri diferite de dificultate. 

   

    Pentru ca drumeţia să fie mai uşoară au fost amenajate, de-a lungul timpului, poteci de piatră, dar şi punţi de traversare.





Cum se ajunge in Cheile Turzii

    1. Din Turda pe soseaua E85. La ieșirea din orașul Turda, se merge spre Alba Iulia (vest), pe șoseaua DN 75 Turda – Cîmpeni. Acest drum ajunge în localitatea Mihai Viteazu. După ce se străbate localitatea Mihai Viteazu, se traverseaza râul Arieș până în localitatea Cheia, aflată la aproximativ 2 kilometri, spre o carieră de calcar. Din satul Cheia se urmaresc indicatoarele spre Cheile Turzii.

    2. Pentru a ajunge în amonte, turiștii pot urma pe E60 (DN81) spre localitatea Tureni, până în satul Petrești, situat în partea de vest a cheilor.

   Pereţii de stâncă înalţi de până la 200 de metri, peşterile misterioase, plantele rare şi traseele de drumeţie fac din Cheile Turzii, un loc impresionant.

 

Turiștii și vizitatorii care ajung în Cheile Turzii au parte de o surpriză plăcută. Iubitorii de senzații tari sunt așteptați să încerce TIROLIANA ! Distanța pe care o vei parcurge în aer este de 600 m.



















  

Cheile Turzii se leagă printr-o serie de trasee de alte obiective turistice, cum ar fi Cheile Turului, Cascada Ciucasș și Cheile Borzeș.

Drumeții frumoase vă doresc !

 © Descoperă Munții Apuseni












































miercuri, 25 septembrie 2019

Beliș - Fântânele

Lacul Beliș - Fântânele este un lac artificial de acumulare din Munții Gilăului, județul Cluj.

   A fost amenajat în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald.

  Lacul se întinde pe o lungime de circa 27 km si are o suprafata totala de 900 ha, fiind situat la o altitudine de 990 m. .

  Acesta are o înălțime de 92 m, lățimea la bază este de 264 m, iar lungimea la coronament este de 410 m.

  Lacul Beliș-Fântânele este situat în vestul județului Cluj, în partea nordică a munților Apuseni, la confluența dintre munții Gilăului (est), munții Vlădeasa (vest) și Muntele Mare (sud).


     Pe malul lacului se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele stațiune climaterica de interes local. 

    Aceasta este foarte cautată de clujeni și turiști, atât datorită oportunităților de odihnă și relaxare, cât și datorită drumețiilor pe care le poți face in zonă. 


     Pârtia de schi sau posibilitatea practicării de sport nautic pe lac, cu bărci sau hidrobiciclete, sunt alte atracții apreciate de turiști.




        În perioada 1970-1974 locuitorii vechii comune Beliș au fost nevoiți să se strămute pe actualul amplasament al satului. Cătune, precum Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos, sunt acum de domeniul amintirii și doar în verile foarte secetoase, când nivelul apei lacului scade foarte mult, se pot vedea ruinele caselor abandonate de moți, cele mai celebre fiind ruinele fostei biserici din Giurcuța de Jos.

    Biserica din Lacul Belis-Fantanele

      Satul vechi, Giurcuța de Jos, cu vatra și mormintele stramoșilor au fost inundate de apele lacului de acumulare Fântânele.
     Vara cand nivelul apelor lacului scade se poate vedea ruinele satului, în special biserica.
      Deși înghițită de apele Someșului Cald în urmă cu aproape 40 de ani,  Biserica romano-catolică al vechiului sat Giurcuța de Jos continua să fie o prezență importantă și emblematică atât pentru săteni cât și pentru turiști.
      Biserica Urmanczy din lacul Beliș -Fântânele este singura din țară care se află în întregime pe fundul lacului. Aceasta poate fi văzută vara, în zilele secetoase când nivelul apei este foarte scăzut.         
     Data exactă a construirii bisericii nu se cunoaște, dar se aproximează că ar fi în jurul anilor 1737. Pe pereții acesteia se mai pot vedea picturile, deși biserica romano - catolică a fost înghițită de apele Somesului Cald în urmă cu mai bine de 40 de ani.













Cum ajungeți?

Dinspre Cluj avem trei variante:


DN 1 , Cluj Napoca – Gilau , aici se face stanga spre salba da lacuri de pe Somesul Cald si continuam prin localitatile Somesul Rece – Somesul Cald – Marisel – Belis. ( pentru partea nordica )

DN1/E60 , Cluj Napoca - Gilău - Căpușul Mare - aici se face stanga pe 108K, spre Dângău Mare -Râsca - se face stânga pe DN 1R spre Beliș - Lacul Fântânele.

DN 1 , Cluj Napoca – Huedin apoi stânga pe DN 1R sau "TransUrsoaia" - Sancraiu -Călata - Belis - Lacul  Fântânele .

Dinspre Oradea de pe DN 1 la Bologa se ia dreapta pe DJ 103 H , spre Sacuieu - Scrind Frasinet- Rachitele – Doda Pilii – Giurcuta de Sus ( pentru partea sudica).

DN 74, Alba Iulia - Zlatna - Abrud (DN 74A ) - Cîmpeni (DN 75) - Albac (DN 1R "TransUrsoaia" Albac-Huedin) se feace dreapta spre - Horea - Mătișești - Poiana Horea - Lacul Fântânele.

E79 Ștei , se fece stanga pe DN 75 spre Nucet - Arieșeni - Albac (DN 1R "TransUrsoaia" Albac-Huedin) se feace stânga spre - Horea - Mătișești - Poiana Horea - Lacul Fântânele

     Lacul cu două cozi, a devenit un punct de agrement apreciat de cei care stau în zonă, și nu numai.
  Scafandrii din străinătate vin pentru scufundări, pescarii vin pentru întreceri sau numai din proprie inițiativă, iar iubitorii drumețiilor trec pe aici, în drum spre Munții Bihor-Vlădeasa.

  Este o zonă superbă, lacul este imens, merită să îl vizitați, să mergeți cu barca, să pescuiți sau doar să vă plimbați, bucurandu-vă de liniștea naturii.















duminică, 8 septembrie 2019

Izvorul Dacilor - Vidolm


       Acea aglomerare de pietre este Izvorul Dacilor , pe care nu trebuie să-l rataţi, este chiar în Vidolm.
      

           Vidolm este un sat în comuna Ocoliș din județul Alba.
Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 satul Vidolm apare sub numele de Vidally.
          La Vidolm se găsește muntele Colțul Roșu, cu faimoasa rezervație de zadă „larice”, extinsă pe 92 ha, declarată rezervație forestieră, cu arbori seculari de 35–40 m înălțime.
      Aici se mai regăseste halta de cale ferată a Mocăniței (în prezent inactivă). Halta este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Alba
          


 Accesul în localitatile Ocolis si Vidolm se face de pe DN 75.
        
       Iar “Izvorul Dacilor” se gaseste la cca. 300m din DN 75 dupa ce treceți podul de fier peste râul Arieș .

       Indicatorii de mineralizare a apei (cloruri, sulfati,calciu,duritate totala,bicarbonate) pun în evidență o apă mineralizată cu un conținut de săruri mormal. O astfel de conpoziție este specifică apelor de izvor ce ies la suprafață.

Amoniu - sld.
Calciu - 115,84
Magneziu - 15,67
Sodiu - 3.89
Potasiu - 0.99
Nitriți - sld.

Nitrați        - 0,6
Sulfați        - 20,94
Fosfați       - sld.

Fluoruri     - 0,013

(Centrul de sănătate publică Cluj)

 Pe timpul dacilor și al romanilor, valea Arieșului și alte văi asemănătoare din Apuseni, erau doar păduri sălbatice. Romanii au avut fortificații și drumuri  SUS nu în văi, de exemplu fortificații pe Creasta Secuiului, drum pe sub și peste Bedeleu. De sus puteau vedea până departe, se simțeau mai în siguranță. 

sâmbătă, 7 septembrie 2019

Ce doresc să public și ce o să găsiți pe acest blog



         Doresc ca pe acest blog sa gasiti informatii despre obiectivele  turistice din Muntii Apuseni,localizare si accees.
        Dar pana  la completarea cu informatii despre obiectivele turistice , o sa puteti accesa acest  link:  https://ro-ro.facebook.com/descopera.muntii.apuseni/  unde o sa fiti directionati la pagina de Facebook "Descopera Muntii Apuseni" si acolo o sa gasiti informatii si fotografii  cu peisaje din Apuseni