Lungimea totală a tuturor galeriilor depășește 4 km, iar partea cea mai interesantă la această peșteră este portalul (intrarea în peșteră) ale cărei dimensiuni sunt de 74 de metri înălțime și 47 de metri lățime.
Se poate vizita pe tot parcursul anului - e nevoie de surse de iluminat, iar pentru vizitarea întregii peșteri sunt necesare echipamente de speologie În perioadele cu debit mare a râului Gărdișoara nu este indicată vizitarea peșterii, datorită posibilității inundării pasajelor strâmte și imposibilitatea ieșirii din peșteră până la ape mai mici.
Descriere:
Peștera Coiba Mare are cel mai mare portal de peștera din Romania. Accesul în interiorul peșterii este posibil doar până în prima sală, numita Sala Mare, a cărei dimensiune nu dezminte proporțiile portalului de la intrare. Aceasta se îngusteaza repede spre fund, formând un orificiu care pe o distanță de 5 m măsoară circa 50 cm în diametru. De aici, accesul este posibil doar celor experimentați în astfel de explorari; si dotați cu echipament special.
Peștera Coiba Mare cu o lungime totală a galeriilor de aproximativ 4 kilometri, nisip fin și ape adânci în care se pot observa din loc în loc bușteni plutitori.Chiar dacă peștera se poate vizita în orice perioadă a anului accesul este permis doar persoanelor care dispun de echipament special de speologie.
Intrarea în peșteră se face printr-o scobitură de circa 74 de metri înălțime, iar peisajul mirific din exterior se află în opoziție cu posibilele pericole din Peștera Coliba Mare. În subteran există mai multe săli dintre care unele sunt foarte ușor de străbătut, iar despre altele se spune că nu au fost niciodată vizitate de ființa umană.
Sala Mare este dispusă sub forma unei pâlnii uriașe care odată cu înaintarea se îngustează. Aceasta este și cea mai vastă dintre toate sălile, pe ambele laturi având căi de acces către alte galerii.
Legat de respectivele deschideri acestea nu sunt recomandate turiștilor întrucât crește gradul dificultăților.
Pentru cei fără frică de spații mici, după un târâș de aproximativ câțiva metri se poate ajunge în Sala Jeannel. Acesta este considerată un loc de odihnă, deoarece este foarte mare liniște. Din acest loc se înaintează către Sala Confluenței, o încăpere de mari dimensiuni.
După ce sunt traversate aceste zone un loc ieșit din comun își face apariția, o cascadă de circa trei metri înălțime și două lacuri de mari adâncime îi pun pe curioși sau exploratori din nou la încercare
Pentru majoritatea turiștilor aici ia sfârșit expediția din Peștera Coiba Mare, însă există și alții dornici de mai multă adrenalină care reușesc să ajungă până la Lacul Morții. Din acest loc nimeni, niciodată nu a putut să ajungă mai departe, întrucât apele și viiturile au strâns numeroși bușteni, dar și crengi de copac. Acestora nu li s-a putut face față nici cu barca și nici cu echipament de scafandru.S-a descoperit cu ajutorul echipamentelor de specialitate că după traversarea acestei zone există încă 2,5 kilometri de trasee, însă acestea nu au fost studiate niciodată.
Din această cauză Peștera Coiba Mare rămâne până în prezent învăluită în mister,se mai regasește în clasamentul celor mai periculoase peșteri de pe întreg pământul.
(sursă descriere: editiadedimineata.ro/pestera-coiba-mare-labirintul-subteran-al-apusenilor)
LOCALIZARE:
Peștera se găsește în stațiunea turistică Arieșeni, în satul Casa de Piatră, județul Alba
Cum ajungi la Peștera Coiba Mare?
Urmați DN75 până în centrul comunei Gârda de Sus iar de aici spre satul Casa de Piatră mergând pe Gârda Seacă pe un drum forestier cam 12 km (la început o porțiune de drum este asfaltată)
După ce ați ajuns în satul Casa de Piatră, in fata unui magazin se poate parcat masina intrucat dupa accesul cu masina este interzis.( În multe zone din Parcul Natural Apuseni, accesul cu maşina şi alte motoare este interzis.)
Dupa 10 min de mers o să găsiți pe partea stanga un indicator ce indica Coiba Mare.
Practic de la drumul principal urmariti indicatorul si apoi se coboara pe niste pietre foarte mari pana la intrarea in. Din pacate nu este amenajata de vizitare cu toate că pestera are cel mai mare portal de pestera din Romania.
> Traseu auto
1.Alba DN74 – Zlatna – Abrud (virați la dreapta pe DN75A) –Câmpeni (virați la stânga pe DN75) – Albac - Gârda de Sus (virați la dreapta pe DJ750 - (dupa 650m virați la stânga spre) Gârda Seacă – Sat Casa de Piatră upa 650m virați la stânga spre) - Sat casa de Piatră (123 km)
2.Deva E79 – Brad DN74 – Abrud DN74A – Câmpeni (virați la stânga pe DN75) - Albac - Gârda de Sus (virați la dreapta pe DJ750 - (dupa 650m virați la stânga spre) Gârda Seacă – Sat Casa de Piatră (134km)
3.Turda DN75 – Baia de Arieș – Câmpeni – Albac – Gârda de Sus (virați la dreapta pe DJ750 - (dupa 650m virați la stânga spre) Gârda Seacă – Sat Casa de Piatră (132km)
4.Ștei DN76/E79 (virați la stânga pe DN75) - Cîmpani – Nucet –Băița – Arieșeni – Gârda de Sus (virați la stânga pe DJ750) – (dupa 650m virați la stânga spre) Gârda Seacă – Sat Casa de Piatră (60 km)
> Traseul turistic
1.Marcaj TRIUNGHI ALBASTRU > Traseu: Cabana Padis - Saua Parului - Sesul Garzii - Valea Gardisoara - Catunul Casa De Piatra.
La intrarea in Catunul Casa de Piatră se desface spre dreapta o poteca marcata cu semn de derivatie ce duce la Pestera Coiba Mare.
Durată: 3 ore (dus)
2.Marcaj TRIUNGHI ALBASTRU > Traseu : Gheţarul Scărişoara - Valea Gârda Seacă -<deviaţie la Izbucul Tăuz> - Casa de Piatră (- Izbucul de la Coliba Ghiobului- P. Şura Popii- P. Gura Apei- Valea Gârdişoara- Şesul Gârzii -Cabana Padiş)
La ieșirea din Catunul Casa de Piatră se desface spre stânga o poteca marcata cu semn de derivatie ce duce la Pestera Coiba Mare.
Durată: 5 ore (tot traseul Ghețar Scărișoara –Cabana Padiș)
3.Marcaj CRUCE ROȘIE > Traseu: Glăvoi (Camping „La Grajduri”) – Vl. Cetăţilor – Pârâul Sec – culme Chicera – Vl. Gârdişoara – Casa de Piatră
Durată: 3-4 ore (dus)
Durată: 3-4 ore (dus)
Lungime traseu: 9,5 km (dus)
Cătunul Casa de Piatră și ce poți vizita în apropiere:
Casele din cătunul Casa de Piatră sunt vechi și din lemn, iar firea moților de aici, aspră la prima vedere, dar, cu amabilitate, veți afla mai multe detalii și te vor ghida.
Ce să vezi: Cheile Gârdișoarei, Izbucul Tăuz, Coiba Mare, Coiba Mică, Gheţarul de la Vârtop, peştera Huda Orbului (1 oră).
Pentru experienţe de călătorie, recomand să mergi pe jos sau cu bicicleta. Se poate ajunge de exemplu venind de la Padiş , de la Arieşeni sau de la Ghețarul de la Scărișoara.